Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, dan kan je hieronder je mailadres invullen.

vrijdag 1 december 2017

Ik maak me zorgen

Moeder en dochter, lopen zoals elke dag naar groep 6. ‘Hang je tas maar op lieverd, doe je je jas in je luizenzak?’ ‘Zo, nu je lunch nog in de koelkast.’ ‘Dag moppie, tot vanmiddag.’ ‘Ik sta bij het hek hè, dag schat.’ ‘Kus, kus.’ Nog even zwaaien. Nog een paar keer kijken en dan achteruit lopend de gang door, naar de deur terwijl dochterlief al een tijdje aan het kletsen is met haar klasgenootjes.

Voor wie was dit afscheid goed? Voor wie was deze begeleiding belangrijk? Denk je er nog wel eens bij na wat goed is voor je kind op de langere termijn? Wat kan je kind al zelf? Wat heeft je kind nodig?
‘Ja, maar ze zijn nog zo jong’, wordt dan gezegd. Klopt. Maar de boze buitenwereld vind je niet tussen de voordeur van de school en de deur van het klaslokaal. Geef je kind de kans om te leren op eigen benen te staan. Geef je kind de kans om te leren eigen keuzes te maken. Waar kan dat veiliger dan in school?

Je kunt je kind niet voor alle pijn en teleurstellingen beschermen, ook al wil je dat graag. Er komt een tijd dat je niet anders kan, dan ze loslaten. Wie beschermt ze dan tegen de pijn? Wie beschermt ze dan tegen de teleurstellingen? Zij kunnen het zelf in ieder geval niet, want ze hebben het niet geleerd. De problemen die ze dan tegenkomen zullen groter zijn, evenals de teleurstellingen. De pijn zal daardoor vele malen harder aankomen en de teleurstelling wordt bijna onoverkomelijk.
Niet voor niks hoor je de laatste tijd steeds vaker dat jongeren tussen de 20 en 30 psychisch in de problemen raken. Ze hebben niet kunnen leren hoe ze met hun leven om moeten gaan. Ze hebben niet geleerd dat de wereld niet perfect is. Ze hebben niet geleerd dat niet alles op te lossen is.

Daarom moet je ze met kleine beetjes loslaten als ze in de basisschool leeftijd zijn. Daar kunnen ze door middel van kleine problemen en tegenslagen leren hoe ze ermee om moeten gaan. Dat zal tranen opleveren en het zal je hart doen inkrimpen als je ziet dat ze pijn hebben. Maar ze leren wel en ze worden er sterk van.
Wil je dat je kind geen pijn en teleurstellingen meemaakt? Laat ze er dan juist mee in aanraking komen. Dan maak je ze gelukkig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten