Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, dan kan je hieronder je mailadres invullen.

donderdag 29 september 2016

Een eindeloze avond

Bedenk aan de hand van een foto een personage, waarmee je een tafelscène met zintuigelijke ervaringen schrijft van maximaal 300 woorden.
Dat is mijn eerste inleveropdracht voor de schrijversacademie.
Bij die maximaal 300 woorden loop ik al vast. Mijn eerste opdrachtje van maximaal 100 woorden was al in de soep gelopen, omdat ik door de begrenzing mezelf compleet kwijtraakte en dus een nietszeggend stukje schreef.
Maar niet geschoten altijd mis, als je valt moet je altijd weer opstaan, van je fouten kan je leren en zo nog een aantal clichés (die ik moet gaan vermijden) verder ga ik toch vol goede moed aan de slag.

Ik zoek een foto op google afbeeldingen.
Ik zoek een vrouw, want me inleven in een man vind ik lastig en het moet dichtbij mezelf blijven. Een vrouw uit een andere cultuur vind ik ook lastig, want ook daar kan ik me niet voldoende in inleven.
Nou ben ik de laatste tijd weer bezig met mijn vader en wat een verschrikkelijk iets dementie toch is. Het houdt me bezig en maakt je machteloos.
Een foto van een oude vrouw wordt het dus.
Zo ontstaat Agaat Vermiljoen. Een oude dame die steeds minder goed vooruit kan, steeds minder bezoek krijgt, van de natuur, zonsondergangen, drop en alle hartigheden die niet goed voor je zijn houdt en langzamerhand steeds meer dingen gaat vergeten.
Al zoekende en schrijvende ontstaat:

Een eindeloze avond

Met haar gerimpelde hand had ze de laatste plooien uit het satijnen tafelkleed gestreken. De kaarsjes brandden, ze had de tafel gedekt met haar beste servies en bestek. 
Vanmorgen had ze met haar rollator de boodschapjes gedaan die ze was vergeten te bestellen bij het verzorgingstehuis. 
Onderweg had ze de geurige pluimbloemen die in een tuin stonden niet kunnen laten staan. De pluimen kleurden precies bij het servies en alles had perfect moeten zijn vanavond. 
Met een zucht was ze naar haar keukenblokje gestrompeld om te kijken of het eten niet verpieterde. Lucas, natuurlijk weer te laat, was gekomen. Haar zoon, altijd druk nu hij met zijn nieuwe vriendin een eigen zaak had opgestart, kwam niet zo vaak meer eten. Vroeger aten ze elke maand minstens één keer samen, maar dat lukte niet meer. 
Eenmaal aan tafel genoten ze samen van de zachte, zoutige carpaccio. Veel hadden ze niet gezegd. Korte zinnetjes over dat het prettig was om samen te zijn, hoe fijn het was dat het bedrijf begon te lopen, over het kleurrijke boeket veldbloemen dat deed denken aan zonnige graanvelden in Frankrijk.
Lucas had de lasagne op tafel gezet. Ze had zich gewarmd aan zijn zorg en aanwezigheid. De geur van de gesmolten kaas en lasagnesaus was haar neus binnengedrongen en had haar laten watertanden. 
Later hadden ze samen geproost op de mooie zonsondergang die met zijn stralen haar appartement oranje had gekleurd, hadden genoten van elkaar en de eerste zoete aardbeien. 
Nu Lucas weg is neemt ze haar laatste pillen in, met het door haar zoon gezette kopje groene, jasmijnthee. 
Ze gaat in haar stoel bij het open raam zitten waar ze geniet van de warme avondlucht die over haar huid strijkt en terwijl ze haar ogen sluit, denkt ze alleen nog maar: ‘Het is goed geweest’.

Ik hoor heel graag wat jullie er van vonden en sta open voor tips.

woensdag 28 september 2016

Onzekere Harry

Ik stel even aan u voor: Onzekere Harry




















Harry is zoals de naam al zegt, een beetje onzeker. Harry twijfelt aan alles en iedereen.
Harry blijft het liefst thuis, want dan kan je ook niks fout doen. Of nou ja, misschien ook juist niet, want thuisblijven kan ook fout zijn. Toch? Of niet? Of toch wel? En wat zullen ze dan wel niet van me vinden als ik thuisblijf? Of wat kan ik allemaal verkeerd doen als ik niet thuisblijf?
Zoals je ziet, twijfelen aan alles, want je kon het eens fout doen.
Harry houdt zich graag op, op je linker of rechterschouder, dicht bij je oor. 
Dat is niet zomaar zo, want van daar kan hij je deelgenoot maken van al zijn twijfels. 'Zou je dat nu wel doen? Wat denken ze nu? Ze vinden je vast heel stom. Je doet het vast fout.' En zo nog vele stimulerende zinnen.
Je zou denken, wat irritant zo'n typje op je schouders, geef die gozer een ram en dan knikkert hij zo van je schouder. Opgeruimd staat netjes, ben je ook weer mooi vanaf.
Maar nee, dat werkt niet, want onzekere Harry is zeer hardnekkig en moeilijk te verwijderen.
Ik heb gedacht aan ducktape, touw, vastbinden en opbergen in de bezemkast.



















Maar het schijnt dat je dat toch altijd terugkrijgt en dan is Harry meedogenlozer dan ooit. 
Nou sprak ik laatst iemand die me een aantal tips heeft gegeven om met Harry om te gaan. 
Hij zei me bijvoorbeeld dat ik maar lief voor Harry moest zijn. Niet hard en meedogenloos, maar begripvol en vriendelijk. Dat doe je zelf ook als je iemand tegenkomt die laat merken onzeker te zijn. Zo iemand maak je niet met de grond gelijk.
Ook zei hij dat ik Harry beter als een klein kind kon behandelen dat ergens bang voor is. Dat ik Harry gewoon mee moest nemen en moest zeggen dat we het samen zouden gaan proberen. 














En ik moet zeggen dat het werkt. Harry stapt over zijn angsten heen en houdt iets meer zijn mond. Het blijft een irritant kereltje, maar is veel beter in de hand te houden.

zaterdag 24 september 2016

Wat is mijn naam?

Waar komt de naam van mijn site vandaan?


Verwonderen in het Latijn is: Mirare
Als het goed is, is de tweede persoon enkelvoud hiervan: Mirabile
Dus TalitaVerwondert ofwel TalitaMirabile

Zomaar een avond die valt

Je kent ze wel, van die lekker warme dagen. 's Avonds koelt het iets af en ga je even buiten zitten.


Open ogen

Je kent het wel, van die dagen dat je gesloopt thuiskomt en de rest van de avond zo voor lijp op de bank zit. Als je dan uiteindelijk naar bed 'mag', dan krijg je je ogen niet dicht en ben je klaarwakker. De dag en alles wat daarin goed of fout ging, alles wat je bent vergeten of alles wat je nog moet doen passeert de revue. Heel bijzonder hoe dat werkt. Iemand nog tips hoe de rust te bewaren en sneller in slaap te vallen?


Wat maakt je blij?

Wat maakt je blij? Welke kleine dingen kunnen je dag kleuren? Waarvan maakt je hart een klein sprongetje? Ik word blij van deze dingen, en jullie?


Vakantiepolitiek

Gedurende een vakantie zijn we tijdens het genieten altijd aan het bedenken waar we komend jaar allemaal naar toe willen op vakantie en wordt er al eens gedroomd over een volgende grote reis.
Heerlijk om over na te denken, want de wereld is zo groot en er is nog zo ontzettend veel te zien.
Maar makkelijk om iets te kiezen is het niet.
Denemarken staat al een tijdje op ons lijstje. We kwamen een aantal jaar geleden namelijk een boekje tegen met mooie routes in Denemarken. De Margrietroutes. Tot zo ver is het er nog niet van gekomen, maar wie weet.
Ook IJsland staat al enige tijd op ons lijstje. Wel als grote reis, want dat wordt een dure. Het lijkt ons een geweldig land met de rauwheid en leegte. Even sparen nog.
Noord-Amerika en dan Canada en de Verenigde Staten staan ook hoog op onze lijst. Ook hier is zo ontzettend veel rauwe, overweldigende natuur te zien, daar moeten we gewoon naar toe. Maar wederom, dit past in een grote reis, dus even sparen.
Evenals verschillende landen in Afrika die een niet te missen geweldige natuur bezitten.
Frankrijk blijft in onze lijst. Het is gewoon een mooi land met vele kanten. De westkust staat hoog in het lijstje, want ook hier zijn stoere kusten en niet geheel onbelangrijk, lekker weer te vinden.
Maar als je het nieuws zo volgt, dan denk je nog wel even na over het bezoeken van verschillende landen. Corruptie, haatdragende preken over muren, uitzettingen, gijzelingen, moorden, verboden op uitdragen van geloof of homoseksualiteit, oorlog, burgeroorlog. Haat, angst, machtslust. Iedereen roept of doet om het hardst om maar te zorgen dat hij of zij gehoord of opgemerkt wordt. Hoe gek kan de wereld zijn?


Regendruppels...

Je hebt zo van die regenachtige dagen. Dagen dat je achter het raam zit te verlangen naar buiten. Dat de druppels je een verhaal vertellen.


Waar zit de pauzeknop?

Het leven gaat enorm snel. Sneller dan snel vliegen de dagen voorbij. Soms zou je willen dat er een pauzeknop was, zodat je even rustig de boel kan bestuderen en een richting kan kiezen.


De zee, ver van zee

Ik houd van de zee, van de ruimte die het geeft in je hoofd. Ik wilde de zee beschrijven voor als je heel erg van zee houdt, maar niet in de buurt bent om er van te genieten.


Fietsen aan zee

Fietsen door de duinen, worstelen met de wind. Een heerlijk fenomeen. Geïnspireerd hierop heb ik dit geschreven.


Vroeger toen je kleiner was

Vroeger, toen je klein was en je ging bijna op vakantie. De spanning die je voelde, het uitkijken naar die vakantie, weet je het nog?


Afscheid en opnieuw beginnen

Ik nam afscheid op mijn werk en ging beginnen bij nieuw werk. Bij afscheid nemen hoort ook afscheid nemen van mensen waarmee je heel lang je dagelijks leven hebt gedeeld, maar die je nu nooit of zelden meer zal zien.


Verlangen

Je kent het wel. Een beetje mooi weer. Je moet gewoon werken. Je verlangt naar buiten, je verlangt naar vrijheid of vakantie.


Knallen

Er was weer een aanslag geweest en alle wereldleiders reageerden met praten en beslissingen over oorlog en terug slaan. Hoe kan dit toch? Hoe houdt het dan ooit op?


Vrij schrijven deel 2

In één van mijn studieboeken van mijn aanstaande opleiding stond een vrij schrijven oefening.
Je moet dan een stopwatch aanzetten en gaan schrijven. 
Je mag niet stoppen of je pen van papier halen, je mag je fouten niet verbeteren, niet doorhalen, gewoon maar doorschrijven. Je krijgt dan natuurlijk een zeer associatieve tekst, maar je schijnt dan ook te komen tot mooie schrijfgedachtes, gedachtes die mooie teksten op kunnen leveren.
Zie hier het resultaat naar aanleiding van mijn vrije schrijfoefeningen:


Vrij schrijven

In één van mijn studieboeken van mijn aanstaande opleiding stond een vrij schrijven oefening.
Je moet dan een stopwatch aanzetten en gaan schrijven. 
Je mag niet stoppen of je pen van papier halen, je mag je fouten niet verbeteren, niet doorhalen, gewoon maar doorschrijven. Je krijgt dan natuurlijk een zeer associatieve tekst, maar je schijnt dan ook te komen tot mooie schrijfgedachtes, gedachtes die mooie teksten op kunnen leveren.
Zie hier het resultaat naar aanleiding van mijn vrije schrijfoefeningen: