Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, dan kan je hieronder je mailadres invullen.

donderdag 6 september 2018

Hoe doe jij dat?

Vrijheid, blijheid en betekenis. Dat zijn de streefdoelen in het leven. Zo lees ik in het boek ‘Steeds leuker’ door Jelle Hermus. Ik vind dat hele mooie doelen om naar te streven. Maar hoe doe je dat?



Ik denk dat die vrijheid voor mij zit in niet moeten of hoeven. Niet op vaste tijd op hoeven staan, niet meteen onder de douche, aan het ontbijt en wegwezen. Gewoon rustig aan, doen wat jij wilt, op de tijd dat jij het wilt. Ik denk dat die vrijheid ook zit in het lekker naar buiten gaan. Op de fiets stappen en de natuur in, of de schoenen aan en wandelen. Verder ben ik er nog niet uit wat die vrijheid voor mij inhoudt. Een grote stap die ik inmiddels genomen heb om van die vrijheid te genieten is dat ik dit jaar drie dagen in de week werk en dus vier dagen vrij ben. Een volgende stap weet ik nog niet.



De blijheid volgt wat mij betreft op de vrijheid. Van die vrijheid word ik blij. Van het niet hoeven of moeten word ik vrolijk. Van geen verplichtingen kan ik genieten. Van het buiten zijn in de natuur word ik opgewekt. Maar ik word ook blij als ik de ruimte heb om met mensen af te spreken. Of van theaterbezoek, lekker lunchen en tijd hebben om iets lekkers te koken of bakken. Maar ook rust om de leuke kanten van het onderwijs voor te bereiden. 
Een tip uit het boek, om je bewust te worden van waar je blij van wordt, was het bijhouden van een soort dagboek. In dat dagboek zoek je naar dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Door dit bij te houden word je steeds meer gericht op dingen die fijn zijn. Hier ben ik ook mee begonnen.



De betekenis vind ik nog wat vager. Ik denk dat dat voor mij zit in de tijd hebben voor vrienden, aandacht hebben voor de mensen om me heen, contact maken met anderen. Maar ook in nadenken over de wereld, over wat er gebeurt en daarover praten. Daarnaast denk ik ook dat het zit in werken. Door mijn werk kan ik van betekenis zijn voor een ander. Betekenis is het doel waarbij ik nog zoek naar de betekenis ervan.

Een fijne tip in het boek, vind ik, dat je alles in kleine stapjes kunt aanpakken. Je hoeft niet (zoals ik wel vaak wil) van de ene op de andere dag je leven om te gooien. Maar als dit je doelen zijn, kun je je wel elke dag afvragen, welk klein stapje kan ik vandaag zetten, om deze doelen te bereiken?

Vrijheid, blijheid en betekenis. Wat betekent het voor jou? Hoe doe jij dat?