Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe blogs, dan kan je hieronder je mailadres invullen.

vrijdag 30 juni 2017

Stad of dorp

Leven in het dorp is eigenlijk best lekker.

Ja, het heeft wat minder winkels en die winkels zijn lang niet zo ruim gesorteerd als de winkels in de stad. Maar het is wel relaxed.

We waren een weekendje in Amsterdam. Gewoon een weekendje weg, terwijl onze badkamer verbouwd werd. Even gewoon kunnen douchen en lekker door de stad banjeren en winkelen zoveel en zo raar als we willen.

Het was erg leuk. We zaten in een studiootje heel dicht bij het Westergasfabriek terrein. Veel restaurantjes en cafeetjes. Mooi weer, lekker op het gras in het park, of ergens iets drinken. Echt genieten en relaxen.

Maar natuurlijk ook naar de binnenstad, door de oude straatjes struinen en shoppen of dingen bekijken. Dat wat we thuis niet echt kunnen doen en wat soms juist zo heerlijk is.

We zouden 3 nachten blijven...

Het werden er twee.

We waren er gewoon weer klaar mee. Nogmaals, het was heerlijk, maar het was ook genoeg.

De stad vol mensen die alle ruimte innemen, vol winkels met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, vol restaurants waaruit je niet kan kiezen, vol cafés zonder plek, vol bezienswaardigheden waar je over de hoofden kan lopen, vol keuzes, vol auto's die overal tussendoor rijden, vol fietsers die daar willen fietsen waar jij net kan lopen, vol trams en bussen die er eigenlijk niet door passen, vol met alles eigenlijk. Alleen niet met rust.

Op de laatste dag merkte ik gewoon dat ik met veel meer spanning in mijn lijf rondliep in een stad, dan in het dorp. Spanning in mijn schouders en rug. Mijn ogen en hoofd moe van alle dingen die er te zien en op te nemen zijn.

Dat had ik nog nooit zo gemerkt.

Nou is Eindhoven natuurlijk niet te vergelijken met Amsterdam, maar zo in Amsterdam na al enkele maanden wonen in Julianadorp viel het me pas op.

In en om het dorp is het rustig, de mensen zijn vriendelijk, het is gemoedelijk.

Als je ergens loopt en je komt mensen tegen, dan groet je elkaar. Als iemand je voorlaat op het zebrapad of bij een afslag, dan steek je allebei even je hand op. In de winkel ben je bekend, net als op andere plaatsen waar je vaker komt. Mensen weten wat je zoekt, wat je wilt en helpen je.

Al die dingen waren er niet zo in en om Eindhoven. Natuurlijk heb je daar ook heel veel vriendelijke mensen en ook daar kenden mensen je wel een beetje als je ergens vaak kwam, maar toch is het hier gemoedelijker.

Ik voel me ook een stuk rustiger als ik hier rondloop of fiets. Ik ben ontspannen en kan veel sneller in de geniet-modus als dat moment er even is. Even bij paal 6 op het strand en het vakantie gevoel is daar. Een stukje door de duinen of over de dijk fietsen en je hoofd waait leeg. 

Er zijn vast heel veel mensen die de rust juist heel vervelend vinden en hier niks mee kunnen. Ook prima, die kunnen dan mooi in de stad gaan of blijven wonen.

Ik vind dit nu heerlijk en ik geniet er van.


Ik ga de hoek om en ik zit buiten en kan mooie foto's maken. Als we even een klein ommetje willen fietsen, zijn we zo buiten en kunnen we snel heerlijk ergens zitten met iets lekkers drinken of eten. Dus dat hoeven we niet te missen.

Als we niet weg willen, zitten we heerlijk in onze tuin en ook daar kunnen we van het fijne buiten genieten.

Ik zou zeggen, wat wil een mens nog meer?